Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Castañar_de_Ibor_(Caceres) Campana_de_Filipinas_(1941_1942) Casa_de_rocamora Cafe_Tortoni Campeonato_Nacional_Atómico Cannes-Ecluse Cañizares Batalla_de_Mook Centro_Cultural_de_Belem Azucar_comun Captain_Commando_(videojuego) Castanea_castanea_var._pubinervis Capitan_Regente_de_San_Marino Carlos_Lopes Caprolagus Campeonato_Europeo_de_Natacion_en_Piscina_Corta_de_2007 Central_Market_Project Cabo_York_(Groenlandia) Bandera_de_Breceña Campolieto Canneto_Pavese Campeonato_Paraguayo_de_Fútbol_1994 C.O.T._Tunis Campeonato_Canadiense_de_Futbol_2010 Call_Me_Bwana Captura_fluvial Baslieux_sous-Châtillon Catarata_Federico_Ahlfeld Catedral_de_managua Carl_Grossman BM_Sinfín Capital_Europea_de_la_Cultura Boidos Castillo_de_Bentomiz Berre-l'Étang Aïcirits_Camou-Suhast C_47_Skytrain Batalla_de_Queronea_(86_a_C_) Batalla_de_Urepetiro Bucentauro Batalla_de_Sardinal Caño_Argales Bidon Caussens Canal_9_Regional BD_Wong CA_Vélez_Sársfield Calostemma Calcolítico_en_la_península_ibérica Camara_Regional_del_Comercio,_Producción,_Turismo_y_Servicios_de_Valparaíso_A.G. Berkeley_open_infrastructure_for_network_computing Berenice_de_Racine Benedetto_Varchi Carlos_Kihlberg Catedral_de_Santa_Sofía

html map