Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Julio_Strassera K_Barry_Sharpless Leiomano Kyzylarai Lachnabothra_lawrencei Liuto Joseph_Smith,_Jr. Lenguas_nilóticas James_Moore Jose_Angel_Espinoza_"Ferrusquilla" Juan_Carlos_Perez_Gacha Le_Pavillon_Sainte_Julie Larvas KRC_Mechelen Koi8-r Juan_Gualberto_Gregorio_de_las_Heras Ley_Fundamental:_La_Knéset José_Gálvez_Barrenechea Libro_de_Jeremias Laguna_de_Yaxha La_Cayonesa Lasiadenia Jagger Joan_Miró_i_Ferrà Ivan_Matvéyevich_Vinogradov Juan_José_Guillelmo La_Comelle Juegos_Asiaticos_de_1998 Lazarchuk Joaquin_Primo_de_Rivera Lenguas_mónicas Jose_Gómez_Ortega Lamprocopa_antennata La_Tirana Ligue_de_Football_de_la_Guyane_Francaise Jyotir La_Tira_de_Promocions Jorge_Luz José_Chamizo_de_la_Rubia Leila_Diniz Kittim Las_aventuras_de_la_Tropa_Rex La_Era_de_hielo_3 José_Gutiérrez_Portilla Jose_Luis_González Johann_Gottlob_Leidenfrost Laurent_Blanc Jeremy_Applegate L'assassin_connait_la_musique La_muerte_y_la_doncella_(teatro) Lisa_Scott-Lee Jorge_Boonen KV_14 Ivan_Turgueniev KYE_Systems

html map