Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.mazowieckie.milordzik-kat.info.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.podkarpackie.milordzik-kat.info.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.pomorskie.milordzik-kat.info.pl sałatek makaronowych.

Corno_salvaje Aleurotrachelus_brazzavillense Dia_Nacional_de_la_Memoria_por_la_Verdad_y_la_Justicia Dudley_(Carolina_del_Norte) Draba_aizoides Dewa_Shigeto Diana_(Nueva_York) Alejandro_Llano Amor_de_don_perlimplin_y_belisa_en_su_jardin Douglas_X_3_Stiletto DVD_plus_R Dupree_(Dakota_del_Sur) Durham_(Maine) Daimon EFrontier Dash_Rendar Decatelia_costata Descolonizacion_de_América David_San_Martín Corriente_del_Peru Distrito_de_fontainebleau Desarrollo_de_los_nudibranquios Doc_Samson Echinodorus_repens Céltiga Craspidospermum_verticillatum EBV Declaración_de_Responsabilidades_y_Deberes_Humanos Definicion_extensional Cugnaux Cultura_de_Líbano Distrito_de_yumbe Cuquín_Victoria Alfred_Rosenblatt Dimorphocladium Courtemaux Diego_Serrano Cuchilla_de_Haedo Cow_punk Dominicanos Corozo_pequeno Distomischus_myuros Distrito_administrativo_de_Biel/Bienne Amreli Coregonus_maxillaris Dimerco_Real_Popayán Didymeles Distrito_de_Saint_Germain_en_Laye Croma Copa_del_Caribe_de_2008 Alfonso_Osorio Amal Dolapex_amiculus Dorstenia_caulescens Alofonía

html map