Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Carlos_el_calvo Chanteloup_(Mancha) Champagnac_(Charente_Marítimo) Cantón_de_Beauvais_Nord-Est Bandera_de_Roraima Año_527 Capilla_San_Antonio_de_Padua Cancer_en_Medicina BU-910 Bodega_(náutica) Catedral_de_punto_fijo Bombardier Canastero_peruano Cetreria Beauraing Bartianos Bryconops_transitoria Caso_translativo Caracal_caracal_poecilotis Brugger_&_Thomet_MP-9 Basilica_de_Natá Bart_bok Bostrychode Chaban Call_of_duty_la_gran_ofensiva Campeonato_de_Clubes_de_Oceania_2001 Calyptrogyne_microcarpa Barrio_del_Borne Bulbophyllum_fascinator Cañon_City_(Colorado) Big_Finish Bergantín_Nuestra_Senora_de_Aránzazu Caza_nocturno Biblioteca_Regional_Joaquín_Leguina Ceroctis_bilineata Chalupa_Ánimas Bigorra Canal_de_garona Campomanesia_lineatifolia Blanche_de_France Babaroga_(álbum) Cabo_Frío Capira_(distrito_de_Panamá) Canuto_(nombre) CDR_(Cuba) Central_nuclear_de_Gentilly Castillo_de_Ahín Chaetodon_semilarvatus Carlos_Augusto_Rivas Caligrafía_china Brian_behlendorf Cedro_Rosado_de_la_India Capaccio Cassupa Cathy_Ladman

html map