Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Meddici |
|
Rotelle, Ruote
Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku.
Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu.
Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.
Carlos_el_calvo
Chanteloup_(Mancha)
Champagnac_(Charente_Marítimo)
Cantón_de_Beauvais_Nord-Est
Bandera_de_Roraima
Año_527
Capilla_San_Antonio_de_Padua
Cancer_en_Medicina
BU-910
Bodega_(náutica)
Catedral_de_punto_fijo
Bombardier
Canastero_peruano
Cetreria
Beauraing
Bartianos
Bryconops_transitoria
Caso_translativo
Caracal_caracal_poecilotis
Brugger_&_Thomet_MP-9
Basilica_de_Natá
Bart_bok
Bostrychode
Chaban
Call_of_duty_la_gran_ofensiva
Campeonato_de_Clubes_de_Oceania_2001
Calyptrogyne_microcarpa
Barrio_del_Borne
Bulbophyllum_fascinator
Cañon_City_(Colorado)
Big_Finish
Bergantín_Nuestra_Senora_de_Aránzazu
Caza_nocturno
Biblioteca_Regional_Joaquín_Leguina
Ceroctis_bilineata
Chalupa_Ánimas
Bigorra
Canal_de_garona
Campomanesia_lineatifolia
Blanche_de_France
Babaroga_(álbum)
Cabo_Frío
Capira_(distrito_de_Panamá)
Canuto_(nombre)
CDR_(Cuba)
Central_nuclear_de_Gentilly
Castillo_de_Ahín
Chaetodon_semilarvatus
Carlos_Augusto_Rivas
Caligrafía_china
Brian_behlendorf
Cedro_Rosado_de_la_India
Capaccio
Cassupa
Cathy_Ladman
|