Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Udalla_(Cantabria) Fuerza_Pais Fuerza_natural_(álbum) Ruptura_de_simetria_CP_fuerte S_E_T_I_(álbum) Uwa_Elderson_Echiejilé Municipio_de_Brookbank_(Dakota_del_Norte) Goaes_(Vila_Verde) Gas_respirable Georges_Gillet Frechou-Fréchet Rex_Kyōryū_Monogatari Fundacion_del_Valle Inodoro_japones Fue_una_suerte..._(álbum) Fórmula_de_Euler-Maclaurin Un_dia_cualquiera_en_Vulcano_S_E_P_2_0 SMS_Árpád Gobernadores_de_Córdoba Ganadería_en_Paraguay GNU_TeXmacs Municipio_de_Coyotepec_(estado_de_México) Río_Policarpo Municipio_de_Severn_(Dakota_del_Norte) Freud,_pasion_secreta SATB1 Un_Tributo_(a_José_José) Rosamun Municipio_de_Savanna_(condado_de_Carroll,_Illinois) Resolucion_del_Golfo_de_Tonkin Trochera Rod_Sellers Gacha_wa_shi_Meijin_no_Bōken_Jima Iglesia_de_Santa_Maria_de_Palacio_(Logroño) Ricardo_Urgoiti Gabinete_de_Porfirio_Díaz Ricardo_Kruger_Lei Ross_429 Robo_del_Museo_Arqueológico_Nacional_de_España Giuseppe_Giovanni_Lanza_del_Vasto G.Schellenb. Geoffrey_de_Monmouth Ignis_Varese Río_Meno Universidad_Iberoamericana_Ciudad_de_Mexico Roberto_Parra Fuenteovejuna Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_la_Peña_(desambiguacion) Road_to_rhode_island Rincón_(Rincón,_Puerto_Rico) Rose_(sencillo) GladeXML Ruido_acústico Rodadero Gabriel_Antonio_Jose_Pereira_Villagran

html map