Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.domydrewniane.edu.pl/tag/swemot-olkusz/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.domydrewniane.edu.pl/tag/castorama-zyrandole/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.zabudowabalkonow.biz.pl/tag/blachownica/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Smooth_Touch Televisión_en_Cuba Tango_finlandés Teriodonto Sistema_de_Informacion_de_la_Diversidad_Biologica_y_Ambiental_de_la_Amazonia_Peruana Tangaré The_Collection_(álbum_de_Jessica_Simpson) Samayac Tabu_(canción) Saint-Benoît-la-Foret Sansevieria_zeylanica St._Xavier_(Montana) Secretario_de_defensa Societat_Catalana_de_Matemàtiques Sao_Vicente_Ferrer Stadio_Sant'Elia Sin_le-Noble Sport_Uruguay Salvatierra_(Guanajuato) Tombuctu Sondas_hidrofilicas San_Bartolome_de_los_Montes_(Cantabria) Steve_Fossett Salsa_agridulce Steve_"Fuzz"_Kmak Satanismo Serie_A_1989-90 Sôdai Trebol_de_cuatro_hojas Toshiro_Hitsugaya Scooby-Doo_(1976-1979) Smithanthe_rhodochelia_subsp._philippinensis Tarifa_eléctrica Tomas_Godoy_Cruz Sebastien_Bourdon San_Salvador_(religion) SuperCan Saint_Hippolyte,_Pyrenees_Orientales Scrubs_Interns Seleccion_femenina_de_futbol_de_Japón Sainte_Sabine_sur-Longeve Sierra_de_la_Calderina The_Cash Serapeum_de_Saqqara Theâtre_de_la_Gaite_Lyrique Tre_Kronor_(castillo) Theridion_sex-setosum Segundo_Imperio_mexicano Spondias_axillaris Torneo_de_tenis_de_Oklahoma Santuario_de_Misericordia Saint-Leger-du-Gennetey Saint_Jacques-en-Valgodemard Temporada_1907_de_las_Grandes_Ligas_de_Béisbol San_Bartolome_de_las_Abiertas

html map