Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sylvère_Maes Slutty_Pumpkin Saint_Martin_Sepert San_Aldhelm Tanit_Phoenix Sarabia Superdollfies Silhouettea_sibayi Traviata Santa_María_de_la_Redonda Springfield_(Maine) Southeast_Missouri_Redhawks Saint_Berthevin Selección_finlandesa_de_futbol Tambora_(Republica_Dominicana) Serie_701_a_719_de_CP Saint-Celerin Síndrome_de_Russell-Silver The_Dukes_of_Dixieland Thlipsocarpus_baeticus Taginaste_negro Saint-Celerin The_Odd_Couple_(La_extrana_pareja) Sistema_de_ligas_de_fútbol_de_Paraguay Sudametrica Sistema_fonológico Saint-Denis-du-Maine Temperatura_potencial Sebastian_Pinera_Echeñique Sursum Senderos_europeos_de_gran_recorrido Théodore_Agrippa_de_Aubigné Saligny_sur-Roudon Sheriffs_en_Estados_Unidos Tradiciones_populares Teoría_austríaca_del_ciclo_económico Stefan_Örn Substrato_(electrónica) Santa_Fe_Depot_(estación) Stazione_di_Napoli_Centrale Tendencia_Democratica_Revolucionaria-Ejército_del_Pueblo Tanoli Sainte-Croix-aux-Mines Terry_McGinnis Trajano_Andrade Temporada_2011_del_Campeonato_de_Motociclismo San_Gines_de_la_Jara Tratado_de_Neuilly_sur_Seine Silverio_Lanza Top_50_Revista_Restaurant Theracon Saitō_Dōsan Toronto_Sushi_Pizza Talyn Soukup

html map