Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

PolyL Museo_Paleontologico_de_Tocuila Palacio_de_los_deportes_de_Pau Peach_Bottom_Nuclear_Generating_Station Nada_humano_me_es_ajeno Odontesthes_humensis Plattnerita Partido_Socialdemocrata_y_Laborista Paso_del_Parque_del_Daymán Pinckney_Benton_Stewart_Pinchback New_York_Tribune Nemi Neofit_Rilski Pedro_Apóstol Plaza_de_la_bandera_nacional Peault Padhma Orquesta_Sinfónica_de_Pekín Plectrohyla_matudai Notocactus_herteri Phleum_pratense_var._abbreviatum Nueva_Zelanda_en_la_Copa_de_la_Naciones_de_la_OFC_1996 Paleotropico Por_unos_cuantos_dolares_más Podoboo Museo_Judío_de_Grecia Pleasant_Ridge Orden_Mas_Ilustre_de_San_Patricio Mylabris_kambovensis Museo_nacional_de_estocolmo Pignerol Post_(ruta) Musica_de_Guinea_Ecuatorial Onomasiologia Payaso Nariman_bey_Narimanbeyov Patricia_Tarabini Parque_Colón_(Cúcuta) Pelícano_pardo_de_California Ojrzeń_(Gmina) Ostomidae Plants_vs_Zombies Oxylobus Paraíso:_Canto_Decimoprimero Parque_Nacional_de_Baritu Operador_positivo Nyingma Nantheuil Petres Nikolai_Baglei Okonomiyaki Parque_Natural_de_la_Sierra_de_Castril Otto_Polak-Hellwig Pinacoteca_Antigua Parisazo

html map