Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Comandante_General_del_Ejercito_de_Guatemala Abierto_de_Shanghai Addison_(Maine) Con_los_mismos_colores Abies_fraseri Colegios_de_Tulcán Combate_de_El_Callao Vega Cofradía_del_Santísimo_Cristo_de_la_Agonía_(Cieza) Conflicto_México-Guatemala_de_1842_y_1882 Verride Civeta_malgache Albirroja Zalla_Union_Club Condado_de_Mecklenburg_(Carolina_del_Norte) Yzu Villers_Chemin_et_Mont_les_Etrelles Vigo_Stick_Traviesas_H.C. Cipselo_de_Arcadia Abies_balsamea_subsp._lasiocarpa Albalate_de_cinca Comarca_de_Alfaro Veturius_aquilonalis Climie_Fisher Aeróbic Condado_de_Stone_(Arkansas) Color_en_los_diamantes Villa_de_Chelva_y_sus_huertas Comix_Zone Choy_Li_Fat Cinta_abierta City_Tour Villabaruz Wbeimar_Olivares Chen_shui-bian Aeropuerto_de_Berlín-Tegel Verte_Aile_(cortometraje) Aeropuerto_de_Mobile Aguililla_australiana Computacion_Basada_en_ADN Aderus_albofasciatus Aldehuela_de_Periañez Chenopodium_album_var_missouriense Villanueva_(Teverga) Conserva_de_atún Akragras Accord_(Nueva_York) Viktor_Tsoy Chris_Albert Vías_fluviales_de_Siberia Aeropuerto_Golosón Yangapa Vencetósigo Aisenina Vienesa

html map