Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Blommers Burjassot_Club_de_Futbol Buenos_dias,_America Centro_instructivo_musical_de_mislata Cauca_(rio) Boludo BK_Barons Centro_Civico_(estacion_del_tranvía_de_San_Diego) Carreras_universitarias_en_España Batalla_de_gazala Calmette Capítulos_de_Katekyō_Hitman_Reborn! Carl_Eduard_Adolph_Gerstäcker Bandera_de_antigua_y_barbuda Cancha_de_beisbol Castino_(Italia) Chaikovski Brit_Awards_2012 Borja_Vivas Casale_di_Scodosia BYD_k9 Banco_Zaragozano_(baloncesto) Caulanthus_flavescens Cañabón_(Barranquitas,_Puerto_Rico) Año_1187 Bahía_Encounter Calle_7_Honduras Blaise_sous-Arzillières Campeonato_de_Wimbledon_1904 Castillo_de_san_vicente_de_la_barquera CSI:_NY_(videojuego) Chanhassen_(Minnesota) Blies_Guersviller Charaxes_jasius Centro_de_Estudios_Latinoamericanos Belleville_sur_loire Bolshiye_Chelbasy Cerro_de_los_Angeles Batalla_de_Bazentin Batalla_de_Sarıkamış_(1920) Basarab_Ţepeluş_cel_Tânar Carlo_Vanvitelli Cañon_el_Calabozo Cayo_Bobel Castillo_de_Dublin Callanispa_rasa Carl_Hagen Casimiro_Buenavista_Topo Ağsu Base_Artigas_(Antártida) Campeonato_de_Primera_División_1920_de_la_AAmF_(Argentina) Bahía_de_Arafali Beja_(pueblo) Caballo_de_paso Ceramica_griega

html map