Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Neoraimondia_gigantea Nikolái_Zabolotni Mycobacterium_microti Oculto Olmi-Cappella Parroquia_Miguel_Peña Pachybrachis_kraatzi Peristylum No_Parole_From_Rock_'n'_Roll PR:ALM Número_cardinal Paso_Chungará-Tambo_Quemado Orquesta_Filarmonica_de_Oslo Piper_cubilquitzianum Pedro_Cesar_y_Urroz Petroglifos_de_san_jacinto Piedad_con_san_Jeronimo,_san_Pablo_y_san_Pedro Nabo-deu Phyllobrotica_signata Parque_Nacional_Cataratas_de_Millstream Nicolas-Joseph_Cugnot Parque_Antártica Pompano_Beach_Florida Nueve_poetas_liricos Podosilis_madrasica Plaza_de_Italia Objetivo_Bi-ki-ni Philippinocorynus_philippinensis Odonimo PLCH1 Nowhere_Man Ovsiy_Hrihorovich_Liberman Passion_selon_Saint_Jean_(2ª_versión) Número_taxicab_generalizado Perillo Potentilla_erecta Platycalyx Nu_hiragana Periodos_glaciales Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_mariposa_100m_femenino Pedro_Urriola_Balbontin Mártires_de_Gorcum Pereskia_ochnocarpa Neocryphoeca Playa_del_Puerto_de_Sagunto P._Ramírez_Vázquez Plumbato Pendenciero Panchito_Pistoles Pentagonia Ojo_del_canal Pedro_Henríquez_Ureña Oktiabrski_(Kurganinsk,_Krasnodar) Obra_muerta Polígrafo_(autor)

html map