Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Región_vinicola_de_Csongrád Ranunculus_abnormis Mercedes-Benz_C11 Ragnhild_de_Noruega Masters_de_Cincinnati_2000 Lopolito Rad_Racket Maceda Recombinación_no_homóloga Maestro_Bertram Lully Lorículo_de_Ceilán Procnias_tricarunculata Merodeadores_(cómic) Manhattan_(cóctel) Mijaíl_Kokliáyev MTV_Europe_Music_Awards_2004 Provincia_de_Phetchabun Marcelino_Oreja_Elosegui Gobiernos_de_la_Segunda_Republica_Espanola Michel_Gérard MBB_Bo_105 Pula_(Croacia) Ramos_de_Tarlac Magnolia_de_Soulange Reales_Cofradías_Fusionadas_(Málaga) Marquesado_de_San_Jose Golero Maiz_colorado Granada_(departamento,_Nicaragua) Marcos_García Miguel_Martel Reducción_temporal_de_jornada Rascal,_el_mapache Racing_Athletic_Club_de_Olavarria Puerto_Norte_(Rosario) Maria_Montessori Ltv_a-7_corsair_ii Marienburg Pro_Pain Private_Eye_(Atari_2600) Michał_Zymierski Pythiales Matjaz_Kek Meandros_abandonados Matoniaceae Masters_de_París_2012 Longós Malintzin_(volcan) Quebrada_de_Las_Flechas Lopud MK_Armageddon Marquesado_de_Salvatierra_de_Peralta Ramón_González_Brunet Mayo_de_1994

html map