Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Guadahortuna Motley_(Virginia) Grupo_Mahindra Arisaro_pliniano Montereau-Fault-Yonne Monogenesis_y_poligénesis_lingüística Hierba_de_la_viuda Angel_Viveros_Gutierrez Grupo_Ciclón_(Mexico) Augusto_dos_anjos Anarcomutualismo Guyart_des_Moulins Atriplex_verna Modo_de_producción_feudal Haplochromis_kamiranzovu Montot_sur_Rognon Hijo_de_Satán Andres_Townsend Munchner_Räterepublik Monstruo_la_Ballena Idioma_groenlandés_inuktitut Antiderivación Hidrón Asafa_Powell Hernio Halicampus_mataafae Mister_Gay_Espana Heroida_fúnebre Hamster_comun INS_Vikramaditya Hector_Dario_Castro_Cabrera Harrington_&_Richardson_Topper Husein Helge Atletico_de_Tetuán Historia_del_movimiento_pacifista_aleman_hasta_1945 Gustavo_Errázuriz_Larrain Morice_Lipszyc Aster_lacinians Gymnothorax_serratidens Asterix_el_Galo_-_Como_Obélix_se_cayo_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeno Hannah_Montana_2_Non-Stop_Dance_Party Hautacuperche Angirasas Muerte_Helada Historia_del_Euskaltel-Euskadi Ibrahim_al_wardani Hibridismo Asociacion_Civil_de_Padrinos_y_Alumnos_de_Escuelas_Rurales Ibanez_K7 Hapoel_Galil_Elyon Günun_a_kena Mohamed_Kader Hustad Attila

html map