Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Leyes_de_afinidad Juruá_Mirim_(río) Kitzingen Lifes_Rich_Pageant Komi_(Go) Javier_Arenas Laguna_del_Marquesado Liga_Veneta Jose_Ramírez_Gamero Juan_Pedro_Fabini Lacos_de_familia Lago_de_tom Juana_Díaz,_Puerto_Rico Juan_Pardo_(explorador) Jose_Maria_Aragon Literatura_latina Josef_Slavik Instituto_Nacional_de_la_Salud Leyes_de_Chile KImageshop Liophryne_schlaginhaufeni Iroda_Tulyaganova Juan_Aberle Isaac_Recavarren Isolacion Instrumentos_automáticos La_Universal Juan_I_(de_Aragon) La_rosa_de_tokio Ivan_Bloch Leandro_Valle_Gonzalez-Torre L'Etoile_(Somme) Kostka Jozef_Szajna Kathleen_Barr Jennifer_(nombre) Kolmar Jose_Ignacio_Diaz Jaguarao Lignerolles_(Eure) Lake_Louise Les_Garrigues La_Sirenita_El_Músical Jictzad_Vina Jose_María_Manzanares Instituto_de_Investigaciones_Ecológicas Jesús_María_(Argentina) La_Maqueta Intendente_de_Chile Jackie_M._Poole Jean_Berhaut Lista_de_episodios_de_¿Por_que_a_mi? Jardín_de_Kirpal Kroksfjördur Invasión_musulmana

html map