Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Zona_volcánica_de_Taupo Voice_Of_Wilderness Combate_de_Catiray Condado_de_Albert Constante_alona Cichlasoma_managuense Valle_de_los_Nueve Zvezda_(modulo) Codex_Campianus Cigarette_Smoking_Man Viscos Waterloo_(desambiguacion) Xuan_Bello Afp_de_chile Veni_Vidi_Vici Al_Pacino Vestur_Isafjardarsysla Vinay_(Isere) Colonización_de_América Windows_Shell Xacuti Condado_de_Pottawatomie Abaucourt Zuliano Christian_Anton_Goering Chere_Louise Víctor_Hugo_Arias Yadavas Yarrow_Point,_Washington Club_Polideportivo_Granada_74_Zaidin Concentracion_Popular_Ortodoxa Chile_Condenado_a_muerte Conjunto_histórico_artistico_de_Cimadevilla Cleider_Alzate Akihiro_Hino Conde_de_la_Roca Adolf_Mas_Ginestà Alba_la_Romaine Yolanda_Lievana Yoshi_Hito Yvré-l'Évêque Acidofilo Aeropuerto_internacional_de_faisalabad Alcaparras_de_Andalucia Vale_de_salgueiro Akbar What_If_God_Were_the_Sun? Vicente_Grecco Ciencia_de_la_administración Video_Grabadora Yxlan Vacío_(física) Vancouver_Garibaldi Cirilo_Cánovas_García Zwinglio

html map