Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Prinia_polychroa Lubelski_Klub_Piłkarski Mariano_Unzue Gonzalo_Fernandez_de_Cordoba_y_Fernández_de_Cordoba Lone_Sloane Manzanita_(condado_de_San_Diego,_California) Luehea_meiantha Marketing_en_Internet MAFO Grado_en_Psicologia Protea_caffra Línea_506_(La_Plata) Lucio_Domicio_Enobarbo_(cónsul_94_a._C.) Rafa_Méndez María_España_Almendro Pulawy Ramón_Sánchez-Pizjuán_Muñoz Mairena_del_Alcor_(Sevilla) Miguel_Herrero_de_Minón Primera_división_española_1979_80 Los_cuadernos_de_don_Rigoberto Llora_Chiapas Maskman Pucrasia Provincia_de_Valladolid Prueba_de_vih Radman Pre-ibérico Mariscus Meredith_(Nueva_York) Grevillea_australis Luis_Ernesto_Ordoñez_Castillo Great_Barrington Master_de_monte_carlo Lukaszów Lucuma_glabrifolia Lucio_Concha_Silva Premio_Nacional_de_Investigacion_Santiago_Ramón_y_Cajal Metro_de_Kazán Primera_Division_de_fútbol Primera_División_de_Venezuela_2000_01 Presa_de_Escalona Ramon_Gil_Roldan Quiosquero Microfono_de_cañon Procesion_del_Corpus_de_la_Iglesia_de_Santa_Maria Grevillea_crithmifolia Radio_Granada Region_Rin_Meno Gran_arlequín_y_pequena_botella_de_ron Miguel_Pallardó_Gonzalez Masters_de_paris Los_mal_pagados María_Castro Manuchehr_Mottakí

html map