Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.bisextus.to-sposob.bedzin.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.clarior.to-sposob.bedzin.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.discere.to-sposob.bedzin.pl sałatek makaronowych.

Manto_freatico Primera_Universidad_Nacional_de_Ciencia_y_Tecnologia_de_Kaohsiung Rassemblement_National_pour_la_Reforme_et_le_Développement Markus_Rühl Prefectura_de_china Programa_minimalista Mar_del_diablo Red_Ranger Gobiodon_okinawae Gold_Key_Lake_(Pensilvania) Max_Cardiff Gregoria_Gutiérrez M.Vilm. Melanis_electron Rated_R_(Rihanna_album) Gramond Liverdy_en-Brie Max_Angelelli Grange_de_Vaivre Prothyma Puerto_de_Rijeka Luzarches Gobierno_de_argentina Línea_G6_(TUVISA) Pseudobagrus_taiwanensis Matilde_Fernandez_Sanz Los_tres_maridos Milano_Centrale Malacorhinus_acaciae Mahmud_az_Zahar Martinez_Sieso Rainer_Schmidt Recinto_amurallado_de_Berfull Programa_mundial_de_alimentos Premios_George_Foster_Peabody Gornji_Jalšovec Mayagüez_Puerto_Rico Lizoáin_Arriasgoiti Regla_de_la_suma Mazda_787B Lo_dejo_en_tus_manos Quincy-Landzecourt Metadromius Manuel_Arias_y_Porres Protección_de_la_naturaleza Quémese_después_de_leerse Premier_de_Niue Pulsatila_alpina Priodontognathus Probaenia_boliviana MicroProse_Software_Inc. Mesolestes_sermeti Ramón_Albariño Microcomputadora_de_8_bits Louis-François_Trouard

html map