Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Luan_Toro Rana_gástrica Procesion_del_Corpus_Christi Psiquiatría Longitarsus_anchusae Lotus_107 Lizzanello Proto_Indo_European Maria_Patino Miguel_Garcia_"Candiota" Martí_Domínguez Ramón_Álvarez-Buylla Martainville_Epreville Mark_Feehily Pseudorasbora_interrupta Prieurella Mikel_Unzurrunzaga_Schmitz Reek María_Elena_Alvarado Lumpemburgués Razon_plateada Privacidad_en_Internet RN_8 Mi_monstruo_y_yo Gramática_del_quechua_ancashino Masdevallia_cardiantha Goran_Visnjić MDM_(banda) Lucha_Grecorromana_en_los_Juegos_Suramericanos_de_2014 Marco_Salvio_Oton Microrregiao_de_Nova_Friburgo Maniu_hembra Prats_i_Sansor_(Lérida) Presidente_del_Presidium_del_Sóviet_Supremo_de_la_Unión_Soviética Martin_de_Jáuregui Provincia_de_Valeria Punto_de_acumulacion Medalla_y_Premio_Kelvin Memoria_de_acceso_aleatorio Maestro_de_la_Virgen_los_Reyes_Catolicos Mauser_BK_27 Refugio_de_vida_silvestre_Pantanos_de_Villa Melchor_Rodriguez_de_Alcantara Rapto_(desambiguacion) Provincia_de_las_palmas Premio_Wolf_de_las_Artes Goni_(concejo) Provincia_de_Gabrovo Gran_Premio_de_Japón_de_1995 Maserú Raymond_Meunier Region_Centro_Sur MAIE Lélape Rathbunia_grisea

html map