Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tributo_al_más_grande Relación_del_primer_viaje_alrededor_del_mundo Tribunal_Penal_Internacional_para_la_ex_Yugoslavia Iglesia_del_Redentor Georges_Clemenceau Roberto_Payró Turaco_de_Knysna Fundacion_Hanso Reproducible Funastrum_barbatum Republicano_irlandes Richard_Blood,_Jr. Universidad_Laica_Vicente_Rocafuerte_de_Guayaquil Rio_Mulianka Georgi_Milanov Renabre Rodalia_de_Barcelona Roger_Coggio Uí_Cheinnselaig Georgetown_(condado_de_Washington,_Indiana) Tupac_Katari GNU_Health Frutas_tropicales Geoff_Brabham Il-10 Indólogo Rio_Ussuri SD_Barreda_BP Universidad_Catolica_de_Asuncion Frontul_Românesc Reynolds_Heights_(Pensilvania) Geneviève-Adelaïde_Gosselin Fuerte_de_colcura UIC_Flames Typhliasina_pearsei Res_no_és_mesqui_(album) Fujiwara_no_Nagato Gastronomia_gallega Galaroza G._P._Ciudad_de_Valladolid Relato_interactivo Gastronomía_awadhi George_Vancouver Universidad_del_Bío-Bío Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Guadalupe_(El_Almendro) Rollinia Uroobovella_ogasawaraensis Municipio_de_Plateau_(condado_de_Perkins,_Dakota_del_Sur) University_of_Hawaii_at_Manoa Municipio_de_Adams_(condado_de_Wapello,_Iowa) Fuente_de_Petróleos Gissac Técnicas_de_pesca Musa_ibn_Maymun Triangulo_de_Formosa

html map