Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Asconio Anomalía_magnética_Kursk Andrew_Lepani Idioma_arbëreshë Grúa_(vehiculo) Azaceta Hauser_y_Menet Hector_Yuste_Canton Asimina Mulher_Rendeira Mota_del_Marqués_(Valladolid) Hugh_Mc_Collum_Curran Grinberg How_to_Save_a_Life Montgueux Hamura_(Tokio) Arangoso Höch Monasterio_de_Karakallou Hogar_dulce_piña Atolon_gnaviyani Henares_(río) Art_Cologne Anacyclus_atlanticus Armatocereus_neolaetus Apio_chino Hombre_escribiendo_una_carta Monomma_monstrosum Guoba Atalía Monedero_euro Atilio_Viglione Heterochromidinae Humedal_Jaboque Hardap_(Namibia) Highlands_(canción) Haz_el_Amor_No_el_Warcraft Historiador_materialista IVSS Min_Gao Historia_de_los_Estados_Unidos_de_América Hyapatia_Lee He_Said,_She_Said Historia_del_Archipiélago_de_San_Andrés,_Providencia_y_Santa_Catalina Arte_realista_en_Espana Gyorgi_Lígeti IRC Hierba_de_las_siete_sangres,_hierba_de_las_siete_sangrías Andrew_Ellicott_Douglass Historia_del_euskera Anos_820_a._C. Hemigrammus_falsus Andries_Hendrik_Potgieter Harold_Acton Araniella

html map