Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Países_extintos Mézangers Outeiro_de_Rei P.J._Brown Nicolás_Alperiz Pino_de_Valsain Posiciones_del_Club_Atlético_Newell's_Old_Boys_(Primera_división_argentina) Nassau_an_der_Lahn Politotdel_Tashkent Paris_(Wisconsin) Orogenia_Hercinica Osmorregulación Philippa_Carr Peter_Olof_Swartz Oxygène_7-13 Museo_Toulouse-Lautrec Plaza_de_la_Victoria_(Valparaíso) Pai_Gomez_Chariño Perla_(Serie_de_Televisión) Ordóñez_(P_14) Natalia_Rodríguez_Arroyo Nintendo_ds_lite Oroso Nightfall_in_Middle-Earth Museum_fur_Fotografie Piossasco Neuropsicólogo Pablo_A._de_la_Garza Once_Upon_a_Tour Pararrejalgar Platerías_Martínez Médaille_militaire Parrya_menziesii_var._glabra Omero Pal_luezo Phakt Nitrógeno_total_Kjeldahl Pagny_la-Blanche-Côte Plató New_Mexico_Public_Education_Department Nada_(cancion_de_Sponsors) Oedipina_paucidentata Parque_Nacional_Rapa_Nui Plan_Nacional_de_Desarrollo_(México) Naso_unicornis Mírame_(álbum_de_Manuel_Landeta) Plano_Astral Museo_del_ex_Ferrocarril_Patagonico Paolo_Rossi Paskaljevic Organo_electrónico Pasithea_caerulea_var._grandiflora Pineragate Pichichi_(jugador_de_fútbol) Pietro_Aaron

html map