Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bulbophyllum_djumaense_var._grandifolium Bandera_de_las_islas_feroe Badakshan Basilica_del_Dulce_Nombre_de_Jesus_Nazareno_del_Paso_y_Maria_Santisima_de_la_Esperanza Carles_Sabater Castillo_de_Vállaga C_F_D Caprifolium_alpigenum Carthago Bandera_de_Ambato Carolina_Escobar Bodianus_leucosticticus Castore_Durante Campeonato_Europeo_de_Badminton Barrio_de_San_Fermín Cascajares_de_bureba Castroceniza Biblica Central_Hidroeléctrica_Laja Carlos_Brandt Bedotiidae Brownsville_Station Celinów_(condado_de_Garwolin) Central_térmica_de_Castejon_3 BMW_750 CD_Cultural_Areas Breda_(España) Campeonato_Mundial_Femenino_de_Balonmano_de_2011 Calcosina Broken_59_a._C. Carlos_Rivas Bagridae Cabezo_de_los_rincones Casa_de_las_Chirimias Bauhinia_reticulata Biblioteca_Saavedra_Fajardo Canal_Diocesano-Popular_Mariavision Carabina_Cristobal Añublo Bujurquina_megalospilus Casa_de_la_Cámara_Episcopal_(Agüimes) Casa_Museo_de_las_Cofradias_(Puerto_Lumbreras) Castaña_de_Caju Canavalia_incurva Brežane_Lekeničke Certificados_de_Depósitos_Reprogramables Bythiospeum_bourguignati Biblioteca_Pública_del_Estado Bergondo_(La_Coruña) Bravos_de_Atlanta Bailleul-la-Vallée Bujeo_(Granada) Catedral_de_marsella Cesar_A._Rodríguez Bouchy-Saint-Genest

html map