Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Nancy_Fraser OGLE-2006-BLG-109L PGC_930 Nolensville Nomenclatura_química_de_los_compuestos_organicos Phantasy_Star_III Panini_(sanscritólogo) Parlamento_de_Portugal Oxyrhopus_petola Parque_Pedro_del_Rio_Zanartu Partit_Socialdemocrata_de_Catalunya Polvo_de_angel OASIS Nigritella_suaveolens Noyers-Saint-Martin Philip_Noel-Baker Ophrys_sphegodes_f._subfucifera Méteme_Gol Neogomesia Nova_Acta_Physico-medica_Academiae_Caesareae_Leopoldino-Carolinae_Naturae_Curiosorum_Exhibentia_Ephemerides_sive_Observationes_Historias_et_Experimenta Piper_PA_24 Paul_Hirsch Número_pseudoaleatorio Norman_Taurog Neófito_VIII Oscar_Alegre_(futbolista_argentino) Nothura_minor Papa_Urbano_VII Neosar París_Tombuctu Porro_(grupo_de_choque) North_American_Soccer_League_2011 Poblacion_de_tamaño_pequeño Ouégoa Oton_Zupančič Nettancourt Nude_(Radiohead) Port-Krym Pelágico Pedro_Hernan_Freeman_Caris Parodia_lenninghausii_var._minor Optica_fisiológica Patricio_Olavarria Piptanthocereus_cochabambensis Paradisco Plena_Ilustrita_Vortaro Patrick_Dixon Poderoso_(navio) Polyplectron_germaini Philodendron_danteanum Nicolás_Escartín Piece_of_mind Pachylarnax Oxyelaea_stefaniae Músculo_orbicular_de_los_parpados

html map