Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cerro_El_Morado Break_the_Border Centro_Cultural_Universitario_(desambiguacion) Barton_Lee_Hazlewood Black_Symphony Camoens Bosque_Seco_de_Guánica Castro_de_san_cibrao_de_las Baloncesto_en_los_Juegos_de_los_Pequeños_Estados_de_Europa_de_2007 Cantón_de_Neufchatel_sur_Aisne Campo_de_Murcia Basiprionota_gibbosa Brassica_oleracea_var._italica Bling-bling Batalla_del_envalse_de_Chosin Campeonato_de_Futsal_de_la_OFC_2009 C.N._Carleson Casa_Prat_de_la_Riba Bandera_de_Santoña Cerizucos Caballeros_de_takhisis Bolshói_Utrish_(zakáznik) Basilica_menor_de_nuestra_señora_del_valle Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Pista_2004 Beloit,_Kansas Broadway–Calle_Lafayette_(linea_de_la_6ª_Avenida) Bucorvinae Año_1415 Calendario_Juliano Carbon_animal Batalla_de_monterrey C_M_F Batalla_de_Avahy Barcelona_uroloki Canal_once Bustillo_del_Páramo_(Burgos) Capsella_ramselensis Baloghiella_caledonica Bob_McCann Carretela Carlos_Rimassa Años Ceramica_en_el_Imperio_Inca Bayarcal Bocksdorf Barter_Kings Castillo_de_Callús Catecismo Cephaelis_ipecacuanha Centro_botánico_de_la_universidad_del_Estado_de_Utah Casino_Cultural_(Almería) Bupleurum_badium Billie_Douglass Chahuis_(insecto) Barclayales

html map