Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bob_Arnzen Bheem Castillo_de_Cos Celosia_comosa Bernabé_(apóstol) COM_(revista) Campos_do_Jordao Centro_Fotográfico_de_Atenas Bo_Ne_Win Cainito_pomiferum Cementerio_Parque_del_Recuerdo Blasco_Núnez_de_Vela Ben_Coleman_(baloncestista) Butiinae BMW_M1 Capellanía_(Coclé) Baeza_(Jaén):_Patrimonio_Monumental Bienvenido_oliver Cat_7 Bandera_del_Ejército_de_los_Andes Capellan_mesopelágico Canal_24_Horas_(Espana) Bradbury_(California) Cañadilla Chaetymenia_peduncularis Brandi_Lyons Brāhmaṇi Bacteriófago_Qβ Brid. Cervieres_(Altos_Alpes) Batalla_de_Tacubaya_(1859) Carole_Bouquet Berg_und_Lowenherz B-17 Cantón_de_Mauléon-Licharre CDROM Cabárceno_(Penagos) Boku_no_Miteiru_Fukei Brookdale_(Nueva_Jersey) Cañada_del_Gamo_(Córdoba) Central_geotermica Bokoba_(municipio) Benadalid_(Málaga) Batalla_de_Curapaligüe Catalina_(Grand_Theft_Auto) Bernardo_P._Berro Catedral_de_Santa_María_de_la_Asuncion Cedrela_brownei Calcitriol Cardiacos Azərbaycan_Respublikasinın_Dövlət_Himni Better_Angels_(The_Walking_Dead) Bouça_(Mirandela) Bramachari Batalla_de_montjuic_(1705)

html map