Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kirguizistán_en_los_Juegos_Olímpicos Juan_Antonio_Gutiérrez_de_la_Concha_y_Mazon_de_Guemes Koelreuteria_paniculata Leonor_de_Aragón_y_de_Castilla Juan_N_Álvarez LCLK Interpretación_autentica Listrostachys Jean_conrad_hottinguer_(1764-1841) Jorge_Mendoza_Pérez Kasperle_en_la_ciudad Jose_Antonio_Giron Intensidad_(música) Lingüística_antropológica Listrac-Medoc Into_the_Labyrinth Koror Jose_Acosta_(espanol_político) Literatura_espanola_de_la_Ilustración Joan_Rangel_i_Tarrés Isla_Barreta Libro_de_Alma JFace José_Delgado_Guerra Keith_Murray_(rapero) Juan_de_espinosa_medrano LE Julio_de_Apezteguía_y_Tarafa K2 Joel_R_Ponisett Las_enfermeras Ivyland La_Montiela José_María_Carreno Lirquén Jacob_Ben_Israel Inti-Illimani_performs_Víctor_Jara Literatura_española_de_la_Edad_Media J_C._Jacobsen Jewish_Colonization_Association Jorge_Bermúdez_Emparanza La_Grand_Combe Kaffovatus Jose_Cardenas Kükenthaløya KC-130H_Hercules Jose_Miguel_Valdes_Basaguren Jimmie_Strimell Lazaro_(santo) Jose_Martin_Recuerda Judío_español Les_Isles-Bardel Joan_G._Ribas_Bernat Kitzingen Joaquin_Maria_Lopez_y_López

html map