Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cheddy_Garcia Wikipedia_en_bulgaro Yugen Ciudad_de_Mónaco Agim_Ceku Villanueva_de_Cordoba Zarko_Luksic_Sandoval Wani_Books Colchón_de_aire Windows_7_Home_Premium Cirenaica Vertigo:_Live_from_Milan Vidraria_de_hojas_estrechas Voodoo_Rush Agua_fría_/_Eumelia Chaulieu Condado_de_oldham Washington_(estación_del_trolebús_de_Guadalajara_1976_y_1988) Confederación_de_Revolucionarios_Anarco-Sindicalistas APOP_Kinyras_Peyias_FC Zoe_Bell Aegus_jejunus Velvet_(serie) Wilsonia_pusilla Chérigan Conceiçao_(Horta) Verbena_(botanica) Vern_d'Anjou Condado_de_Gogebic_(Míchigan) Achyrospermum Ciencia_de_los_polímeros Air_Diver Christopher_Sholes Vena_acompanante Zagazig_University Windows_XP_N Volem_Viure_al_País Chokoku_no_Jiku_e Aconitum_lobelianum Valbrembo Conde_Cenizo Walter_Harriman_Davis Via_del_Pacifico Vauconcourt_Nervezain Zuunkhangai Alejandro_Bofill_Mas Chris_Cornelius_Byrd Yo,_argentino Collasuyu Charlie_Scott Christian_Lange Watch_(Unix) Vlajko_Begovic Cis_lemoulti Acqua_di_Parma

html map