Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ptychopetalum Manuel_Munoz_Ramírez Gobiosoma_schultzi Procesamiento_de_señal_digital María_Colón_de_la_Cueva Mercado_Cherkízovsky Mendoni Rechiruela_borde Grancey_le-Château-Neuvelle Pyrénées_Atlantiques Primer_Secretario Rchb Mens_rea Marquesado_del_Solar_de_Mercadal Proculus_opacus Luis_Funes Puigsacalm Losinsk. Pronóstico_Marítimo_Britanico Migaine Luisiopsis_inconspicua Luis_VI_de_Navarra Los_grandes_del_show Ramon_Nunez_Villarroel Mecanica_Corporal Grandchamp_le_Chateau Presto_(album) Línea_7_bis_del_metro_de_París Marco_Emilio_Lepido_(consul_187_a._C.) Premios_de_la_Música_de_Andalucía Michel_Benoist Lágrimas_Negras(DVD) Region_vinicola_de_Balatonfüred-Csopak Micranthocereus_aureispinus Ranugia Puente_de_Waldschlösschen Mañagaha Pyrgomantis_simillima Luis_Antonio_Flores_y_Pereyra Merlín_e_familia Grandes_tiendas Quiéreme_aunque_te_duela R._Scott_Bakker Micronesia_en_los_Juegos_Olímpicos Mapou_Yanga-Mbiwa Miguel_Ángel_Blanco_(artista) Los_protegidos_(serie_de_televisión_española) Maximilian_zu_Wied-Neuwied Los_Santos_de_la_Humosa RN_14 Masters_de_Monte_Carlo_2010 Manuel_Bartlett Marin_City Microfono_de_cañón Metro_de_Atenas

html map