Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Protocolo_REAC Lobectomía_pulmonar Michael_Balzary Mary_MacLaren Martín_Carrillo_Alderete Mesorregión_del_Sertão_Alagoano Material_genético Prunela Londres_Gatwick Recopa_Sudamericana_1994 Puente_Nuevo_(Lugo) Rafael_Márquez_Arana Pteraclis_carolinus Matias_Romero_Avendano Maria_Amalia_de_Borbon_Dos_Sicilias_(1818_1857) Region_de_Biombo PrvaLiga_de_Eslovenia_1991/92 Rattus_everetti Gobiobotia_abbreviata Mesorregião_de_Presidente_Prudente Mariner_1 Marcy_l'Etoile Gravedad_cuantica_de_lazos Mairy_sur_Marne Rebutia_cylindrica Primera_division_venezolana_1998/99 Maisin Miguel_Angel_Moyà Manuel_García_(desambiguación) Racing_de_Cordoba Mario_Mota_Souza Mario_Žaliūkas Real_de_agua Rehoboth_Beach_(Delaware) R.C.Lopes Provincia_de_svay_rieng Ranunculastrum_nemorivagum Primera_Division_del_Ejercito_(Colombia) Mesorregión_del_Norte_Cearense Margalef Gregorio_González_Arranz Proceso_artesanal Manuel_Espino_Barrientos Quilo Macro-penutí Grandes_Exitos_de_Bienvenido_Granda Macadán Marcelo_Moren_Britto Region_Nordeste_de_San_Pablo Maciek_Sykut Raul_Cervantes_Andrade Provincia_de_Sancti_Spíritus Miguel_Hermoso Región_Norte_(Burkina_Faso) Marcus_Orozco

html map