Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Abejera_(Zamora) Circinae Zaidin_(Granada) Cleistanthus_glaucus WISP Clarias_maclareni Viejismo Vuelo_1951_de_Turkish_Airlines Cheilopsis_polystachya Adios_al_Septimo_de_Linea_(novela) Villaines_en_Duesmois Zoológico_de_Australia ARA_Garibaldi Charlie_McDonnell Yoshihiro_Ike Yusuf_b._Harun_ar-Ramadi Chobotarivka Aeromys_thomasi Coney_Island–Avenida_Stillwell_(línea_Brighton) College Vollrath_von_hellermann Yolanda_Pérez Ciclo_de_Fenian Yegor_Gaidar Condado_de_York_(Nebraska) Wilhelm_Förster Volcán_Walther_Penck ZF_Eger Will_H._Bradley Coelogyne_cristata Conservatorio_Nacional_de_Música_(República_Dominicana) Chavignon Agua_Gris Yo_estuve_ahi..._nosotros_tambien_(en_vivo_parte_1) Academica_de_coimbra Ciudadanía_social Victor_But Aeropuerto_de_Nagoya-Chubu_Centrair Condado_de_Loup Cirsium_dinaricum Vampirella_número_79 Vegetable_staticks Villafranca_de_los_Caballeros_(Toledo) Abans_del_bany Chontilla Academia_Nacional_de_Artes_y_Ciencias_de_la_Grabación Circulo_rojo_(1970) Zósimo_de_Panópolis Conejitos_de_los_campos Cholornis Westphall Villanueva_de_Valdueza Valentina_Bizak Conde_sur-l'Escaut Abronia_matudai

html map