Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Paludinella_minima Nenad_Đukanovic Nieve_eterna Nicolás_Bravo_(estacion_de_Metrobús) Neuquen_(rio) Port_Saint-Louis-du-Rhône Paveway_III Plastuny PR:TE Nunoa_21 Pinols Museo_episcopal_de_vic Nymphaea_magnifica Pectato_liasa Pedro_Nicolas_Escribano Platyaechmea_chantinii Patrick_Nuo Pavel_Křížkovsky Portazgos Museo_nacional_de_praga Málaga_(municipio,_Colombia) Paz_de_los_Treinta_Anos Nokogiri Por_Estas_Calles_Bravas Naglfar_(banda) Policía_del_pensamiento Oshima_(Tokio) Plantas_vasculares Polideportivo_Misael_Delgado ODP Odeleite Pablo_Palant Orleans_(Vermont) Padre_Ignacio_Peries Pastor_Servando_Obligado Parafrasear Pablo_Enrique_Banos_Yerga Once_in_a_Lifetime Oyón_(Alava) Policlito_de_Larisa Parque_zoológico_metropolitano_del_Zulia Odontophrynus_monachus Polyscias_sambucifolia Planificacion_automatica Museo_de_la_Semana_Santa_en_Orihuela Paul_Ereng Peter_Punk Paula_González_Berodia Operación_Borodino Personal_Computer Pedersenia Organización_territorial_de_Papua_Nueva_Guinea PGC_1674 Plaza_del_Alamillo_(Madrid) Ord_(cómic)

html map