Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gota_de_agua Raining_Men Luz_Valdivieso Region_de_Navoi Maquina_expendedora Matbucha Manuel_I_Comneno Madona_(municipalidad) Raveniola Luis_Ortega Malaga_Este Presa_Don_Martín Gregorio_Antonio_Gallo_de_Andrade Malanzán Gremory Mericourt_(Yvelines) Premios_Orgullosamente_Latino_2007 Golfo_khambhat Los_tres_cerditos_(película) Puente_del_comercio_mundial Prolacion Primera_division_espanola_1953/54 Pulpí_(Almería) Lorentzimys_nouhuysi Prosmidia_chevrolati Menorragia Recombinacion_(computación_evolutiva) Gobierno_y_Politica_de_Florida Precipitacion_(meteorología) Mentha_fluviatilis Marsoulas Prestamo_lingüístico Puente_de_Isabel_II_(Sevilla) Miguel_Ángel_Catalán_Sanudo Livré_sur_Changeon Lyla Mas_bonita_que_ninguna Primera_división_de_ANAFA Przyborze,_Voivodato_de_Pomerania_Occidental Provincia_de_soum Rafael_Benjumea_Burin Mariano_Adrián_Varela_Cané Matanza_de_Cataví Reactor_rapido Gołotczyzna Mención_Honorifica RAA_Louvieroise Primera_division_espanola_de_fútbol Merck_&_Co.,_Inc. Región_de_Lisboa_y_Valle_del_Tajo Mentha_diffusa Mapat_L._de_Zatarain Long-Waterman_House Problema_de_jerarquía Provincia_de_Jawzjān

html map