Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aeropuerto_Internacional_de_Bonkiri Aiguestortes Air_Uganda Clann_na_Poblachta Concierto_para_flauta_n.º_1_(Mozart) Wenzel_Bojer Yochi Villeneuve-lès-Maguelone Communaute_de_communes_des_vallees_d'Ax Afilarmónica_NiFú-NiFa Venizalon Clematoclethra_variabilis Charles_Colson Cono_aluvial York,_PA Yasuhiro_Nakasone Villabre_(lugar) Aetiocetus Villalbilla_de_Burgos_(Burgos) Villa_El_Fachinal Wöhler Cochranella_helenae Windows_3.0 Civic_Center_(Manhattan) Cocktel_Molotov Zona_central_(chile) Waziristán_del_Norte Victory_(álbum) Viguesa_de_Transportes,_S_A Consonante_bilabial Claudio_Tolcachir Alberto_Fernandez_Munoz Agrianthus Zona_Norte_(LNBP) AS_350_Ecureuil Actophilornis_africanus Aizoön Chrysler_ME_Four_Twelve Al-Mourada Acuafobico William_Dávila Chassternbergia With_god_on_our_side Comonfort_(municipio) Alberto_Anchart Aina WWE_Raw_1000 Cindy_Noble Vinca Yazoo_Records Coenobius_maculipennis Aarón-Ben-Asser Viola_martii_ssp_odorata Victoria_sobre_el_sol Vodafone_Group

html map