Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Billete_de_diez_mil_colones_de_1998 Basilio_pertine Basico_(album_de_Revólver) Centro_Internacional_de_Agricultura_Tropical Belbèze-de-lauragais Bayonville_sur_Mad Cayo_Popilio_Laenas Balian_de_ibelin_señor_de_beirut C.E.Jarvis Barrio_de_la_overuela Broderbund_Software Bryan_Ferry Bertulfo_de_Bobbio Batalla_de_San_Lorenzo_(Mexico) Canicattì Bénévent_et_Charbillac CYDSA Barbijo Casa_de_Don_Juan_de_Cosme_de_Albo Boulieu_les_Annonay Cd._Jiménez Carlos_A._Page Basilica_de_Santa_Lucia_del_Sepulcro Batalla_de_Tijuana Babiana_flavocaesia Capablanca C-137_Stratoliner Brassavola_digbyana_var_fimbripetala Batasio_tigrinus Brianna Calle_Pedro_Bosch Bárcenas Calle_de_los_Donceles Carangidos Brickell Casa_de_Alcala Centro_Histórico_de_Tunja Black_Market_Music_(álbum) Catedral_de_Valencia_(Venezuela) Brittenia_subacaulis Bryn_Mawr_(Metro_de_Filadelfia) Bishop_rock Cebil_Redondo Carbonato_ácido_de_sodio Butiinae Calle_Ávila_(Managua) Benalmádena BMP-1P Canton_de_Saint_Palais Bahía_san_pedro Brewood_and_Coven Camaleño Casa_Hamilton_Fish Calle_81-Museo_de_Historia_Natural_(linea_de_la_8ª_Avenida) Carlos_Primo_López_Piacentini

html map