Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monotipia_(artes_graficas) Moÿ_de_l'Aisne Ministerio_de_Relaciones_Exteriores_y_de_la_Mancomunidad_de_Naciones Mountain's_Edge_(Nevada) Andrés_Pérez_Araya Mision_gaia Muelas_de_los_Caballeros Awareness_League Ibiraiaras Muneca_Matroschka Astragalus_brahuicus Hoffman Artefactum Momisia_iguanaea Asociacion_de_Colegios_Británicos_de_Chile Andrei_Gordeyev Henry_Morgenthau_(padre) Haumont_pres-Samogneux Highland_Acres Angel_de_Alora Horacio_Lavandera Morton_(Misisipi) Assur_nirari_III Hibiscus_papyriferus Hans_von_Marees Ast_(diosa) Hagonoy Angais Asio_(genero) IBM_POWER Anastasia_y_Drizella_Tremaine Arditi_(banda) Hyoscyamus_lethalis Hispaniella Aquilegia_nuragica Autovia_Ponferrada-Ourense Haarlem,_Paises_Bajos Aplocheilichthys_maculatus Arctogeron_gramineum Ano_17_adC Apium Hospital_de_Clínicas_José_de_San_Martín Atrevete_te-te Hernán_Andrade Hermandad_de_las_Cuatro_Villas_de_la_Costa Andrieu,_Jean Armuno II_Cumbre_América_del_Sur_Países_Arabes Aradas Miomantis_prasina Aythya_novaeseelandiae Mission:_Impossible_Operation_Surma Aves_de_Arabia_Saudita Antonio_Lopez_(futbolista) Guzmán_(Burgos)

html map