Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Pluràlia_Television Plaza_Basilio_Paraiso Paises_por_Índice_de_Desarrollo_Humano Navvab_Safaví PCI-E Museo_de_la_Caricatura_y_del_Cómic_de_Basilea Períodos_historicos_de_Grecia Olivilla Parque_Nacional_Jeanette_Kawas Not_Afraid País_islamico Myricaria Parque_Centenario_(Bogotá) Polo_(helado) Nico_Martínez Perignat-sur-Allier Niels-Henning_Orsted-Pedersen Museo_Kon_Tiki Musica_sacra Oskar_Eberhard_Ulbrich Obliquogobius_yamadai Oblast_de_Dnipropetrovs'k Pogonochloa Phalaris_phleoides Penal_de_Santoña Palacio_del_Naranco Philesturnus Parque_Nacional_Gogorrón Picadores Museo_de_Chianciano Muxika_(Vizcaya) Pepita_Pulgarcita Plaza_del_Grano Palmyra_(Misuri) Piper_adenophlebium Oquidea_mosca Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Ecuador Partido_judicial_de_Linares Pedro_Villagra Nemicolopterus Pithecellobium_oriundum Oristà Ngungunhane PA-32_(autovia) Ophrys_apifera Oliv Norma_linguistica Papilio_paris Oliveirinha Noventa_y_tres_(Victor_Hugo) Porticadas Partido_Renovación_Democrática Pandur_II_8x8 Poago Oscillatoriales

html map