Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Tribalios Municipio_de_Covington_(condado_de_Washington,_Illinois) Gingivitis_ulceronecrosante_aguda Ilusión_de_Hering SRGC Ushiku_(Ibaraki) Tyronne_Gross S.D.Jones Uruguay_en_los_Juegos_Suramericanos Tutanjatón Ruta_11_(Metro_de_Filadelfia) Fundacion_Juan_Muniz_Zapico Gelásio_de_Cízico Fuerte_de_San_Angel Trisetum_phleoides U.S._Route_99 Fumana_glutinosa_f._barrelieri Rotello Freixo_de_Cima Gilberto_Yearwood Trinidad_and_Tobago Represa_(hidráulica) Gene_Shaft Ghjuventù_Paolina Geografia_de_Afganistan Garcia_de_orta SIGCHLD Um_Urnat_Frá_Björk Iglesia_de_San_Mateo_Apóstol_(Ciudad_de_México) Urkupiña Uniontown_(Alabama) Ruben_Ciraolo Romay S/v Gira_por_Alemania Roger_Boyle,_I_Conde_de_Orrery Universo_Cuatro Rueda_de_los_alimentos Roberto_González_Beltrán Ingenio_Primer_Correntino Romboedricas Rhonda_Byrne Trinidad_Ríus Infinite_Jest Gareth_McAuley Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes,_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Residuos_nucleares Sabatini Universidad_del_Sagrado_Corazón Fursenkoinidae Gilberto_Bosques Geranium_sylvaticum_1_angustisectum Gabriel_alonso_de_herrera Romance_de_Genji Trevor_Aston

html map