Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

American_Gothic_House Amparo_Llanos Cotyledonoideae Dominosteine Distrito_de_Pachiza Crataegus_azarolus_var._hastata Copa_ASOBAL_2011 Dan_Balan D.M.T. Almaty_Aviation César_Bonesana Cúpula_(ISS) Declinación_del_latin Cubillo_de_Ebro_(Cantabria) Aluvion_de_Valparaiso_de_2009 Ediciones Edificio_Rulero Cóndor_real_americano Costularia Diócesis_de_Davenport Cuges_les_Pins Daktyla César_Miró Dino_Sani Domingo_Moreno_Jiménez Departamento_federal_de_justicia_y_policía Cámbrico_superior Deficit_de_vitaminas Alfonso_Genaro_Calderon Diego_Ledesma Cucumis_pancheranus Convento_de_Yuriria Domingos_Martins Dia_de_las_Iglesias_Evangelicas_y_Protestantes Alfafara_(Alicante) Desensibilización_sistemática ESPRESSO Coraje_el_perro_cobarde Alvaro_Uribe Current_Anthropology Crime_Life Definiciones_entre_Universidad_Católica_y_Universidad_de_Chile Donuea Donella Día_de_la_Asuncion Economía_de_España Don't_Stay Déjà_loué! Cytherea_borealis Amaranthus_blitum Diseño_farmaceutico División_No._3,_Alberta Depressio_Prelitoral Copa_CECAFA_Sub-20_2010 David_Peter_Gray

html map