Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bisnes Beltrán_Alfonso_Osorio_y_Diez_de_Rivera Baie-d'Urfe Caribu Chaetoderma_elegans Champinon_común Bacterias_Gram-positivas_con_G-C_bajo Cerrojo_(arma_de_fuego) Capitulos_de_Miami_Vice_de_la_1ª_Temporada Casa_de_la_Camara_Episcopal_(Agüimes) Batería_de_zinc–cerio Barygenys_cheesmanae Buddy_Holly_(cancion) BVSC_Budapest Cardencha_menor Batalla_de_Quebracho Capsella_tenella Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1999 Carved Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslalon_de_1996 BAe_Sea_Eagle Bogdán_Jmelnytsky Cao_de_Agua_Português Cardo_dorado Carabus_excellens Cardinal_regular C_sharp Bienvenidos_a_la_boca_del_Infierno_(I) Bernhard_caesar_einstein Cete Bray_sur-Somme Callostylis Beatriz_sarlo Bull._Inst._Franç._Afrique_Noire Blended_Learning Batallon_Activo_de_San_Blas Buenaventura_Chumillas_Laguía Bonaventura Basilio_boioanes Batería_de_polímero_litio Baumasura Bleu_du_Vercors-Sassenage Black_Point_(rapero) Camueso Bolivia_en_2014 Balonmano_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlin_1936 Castel_Gabbiano Bangana_zhui Cantón_Pedro_Moncayo Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1995 Capsella_poimenobalantion Capriles_Radonski Año_1536 Bricinia Bucle_enrutamiento

html map