Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Municipal_Ferry_Pier Antonín_Švehla Hormisdas Anibal_Cibeyra Angolano Auzouville-sur-saâne Arroyo_mandisovi_chico Hierba_pegajosa Heterapoderus_gunturensis Montanas_Yablonoi Andréi_Shkuró Anulus_tendineus_communis Historia_de_la_ciencia_y_tecnología_de_China Autoria_de_las_obras_juaninas Aurteneche_Maquinaria_Araba/Álava Arteria_circumflexa_femoris_medialis HK$ Arlequín_(desambiguación) Arro_(Corcega) Astragalus_racemulosus_var._leptorhachis Hato_Nuevo_(Guaynabo) Arabis_gracilescens Mosquero_cabezón_ala_blanca Mosquero_del_Pacífico Himno_de_Yungay_(Perú) Atlas_DaBone Area_urbana_de_Medellín Moskvitch_408 Apophylia_sprecherae Héctor_Larios_Córdova Mortadelo_y_Filemón_-_Maastrich..._Jesús Apomixis_facultativa Molieres_(Tarn_y_Garona) Historia_de_la_música Grupo_de_Oficiales_Unificado Huércanos Guerras_Anglo-Neerlandesas Arteria_profunda_del_clítoris Apogon_trimaculatus Histanocerus_smetanai Arabis_declinata Muebles_Lety Autores_griegos_o_en_griego Aziridina Aurora_Pro_Patria_1919 Apeadero_de_Oleiros Anna_Shapiro Misiones_diplomáticas_en_Guatemala Heinrich_Wilhelm_Mathias_Olbers Hagal Arabis_alpina_subsp_caucasica Horario_de_verano_de_México Arwings Antonín_Puč Historia_de_los_judíos_en_Noruega

html map