Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Turbinicarpus_valdezianus Rotteburgo_del_Neckar US_Citizenship_and_Immigration_Services Reino_Unido_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_2010 Gelseminum_sempervirens Trudy_Pitts Trélazé Iglesia_de_Santa_María_de_Gracia_(Montalbán_de_Cordoba) UTC-4 Revolucion_guatemalteca_de_1944 Municipio_de_Fountain_Prairie_(condado_de_Pipestone,_Minnesota) Universidad_de_Götingen Rodolfo_Gaona Unión_Adarve Unrest Revolucion_científico-tecnica Municipio_de_Conneaut_(condado_de_Erie,_Pensilvania) Gloria_Pizzichini University_of_Waterloo Municipio_de_Dakota_(condado_de_Meade,_Dakota_del_Sur) Rolando_Araya Tribadismo Universidad_Virtual_de_Quilmes Reversiones:_siempre_es_hoy Ruta_154 Ufouria:_la_saga Municipio_4_Deep_River Municipio_de_Long_Creek_(condado_de_Carroll,_Arkansas) Rivulus_pacificus Utopia_(álbum) Rufino_de_Aquileya Fray_Juan_Pérez UFC_Fight_Night:_Shields_vs._Ellenberger Trichomycterus_variegatus Frederick_Selous Municipio_de_Sparta_(condado_de_Knox,_Nebraska) Furcraea_cahum Iglesia_Nuestra_Senora_del_Carmen_(Bogota) Gazeta_de_literatura_de_México Municipio_Bolívar_(Anzoategui,_Venezuela) Incendios_forestales_en_California_de_noviembre_de_2008 Unión_Radio_Medios_C.A. River_Plate Rueil_Malmaison Indicador_de_direccion Galletas_Maria SN2011fe Gato_de_patas_negras Rodrigo_Díaz_de_Vivar_Sandoval_y_Mendoza_(1614_1657)_Séptimo_Duque_del_Infantado. Universidad_Tecnica_Federico_Santa_María_(estacion) Universidad_de_Mondragon Universidad_de_Santo_Tomas_de_Aquino_(Republica_Dominicana) Gentiana_rochelii Ilharre Freygeirr

html map