Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bahía_prudhoe Cambrai_(ciudad) Catedral_de_braga Beanie_sigel Bacoi Centro_de_Investigación_en_Ingenieria_Biomedica_de_la_Universidad_Politécnica_de_Cataluna Buggles Barça_Real_Madrid Bazardüzü BD-ROM Batalla_de_El_Carrizal Campus_de_anchieta Carlos_Garcia_(atleta) Bereziná Capitan_Prat_(CL_03) Carried_by_the_Wind:_Tsukikage_Ran Bundnis_90/Die_Grünen Carl_Gustav Blabbermouth Bandujo Betz_le_Château Bárcenas Balonmano_Guadalajara Borox Botryonopa_delkeskampi Centruroides_anchorellus Cajanus_indicus Capador Bobadela_(Chaves) Batalla_de_mikatagahara Casi_extraños Boutros_Boutros-Ghali Carmenere Cantón_de_Pau-Est Campana_al_Desierto_de_Rosas Casearia_alba Campeonato_de_Espana_de_Montana_en_Ruta Bandera_de_Falcón Certificado_de_Patriota Castillo_de_Caracena Barbus_traorei Barrio_del_Pilar_(Fuencarral_El_Pardo) C._E._M._A._C. Catedral_de_Santa_María_de_Miami Borba_de_Godim Bella_Traicion Cancer_oseo_primario Catastrofe_de_Courrieres Chainaz_les-Frasses Año_1266 Cerveza_sin Bernardino_drovetti C-27 Bacne-Ceh Campillo_de_Deleitosa_(Caceres)

html map