Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Hazebrouck Hector_Tizon Grupo_Sofico Montpellier_RC Morkov Gúdula Ictimai Montañas_Eilerts_de_Haan Auswartsspiel Hasuda Guillermo_El_Mariscal Ano_407_adC Aniquilación_electrón_positrón Asamblea_de_Representantes_de_Yemen Anita_Beltrán Hoplasoma_costatipennis Gus_Johnson_(baloncestista) Modibo_Sidibe Monolito_de_Tlaloc Ano_3_adC Guerra_soviético-japonesa_(1945) Himno_de_la_RSS_de_Ucrania Archivos_de_la_Corona_de_Aragon Análisis_de_requerimientos Mordecai_M._Noah Arthur_Seyß-Inquart Anton_Florian Arshak_ii_de_iberia Harry_Eden Minamoto_no_Yoshiie Arcadia_(poesia) Holiday_Inn_Abasto Movilidad_sostenible Arcos_de_la_Polvorosa_(Zamora) Hetereleotris_margaretae Montfort-sur-Boulzane Arzobispos_de_Toledo Area_Metropolitana_de_Bogota_D_C. Miremont Andrés_Fleurquin Ateles_chamek Monasterio_de_San_Juan_(Müstair) Mont_Vernon_(New_Hampshire) Hermandad_de_la_Santa_Cruz_y_Santa_Elena_(Ocaña) Aqcah I_Love_Rock_'N'_Roll Ano_243 Arnold_H._Bergier Historia_de_Pamplona Ibn_Marwan Hae_Phoofolo Hooker Arkanoid_2 Asmik_Ace_Entertainment Mimus_longicaudatus

html map