Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Una_gallega_baila_mambo SS_Ile_de_France GoHands Fronville German_Puig_Paredes Unnoba Friera_de_valverde Municipio_Jauregui_(Táchira) G.711 República_Irlandesa Galaxia_espiral_M81 Tricopoliodistrofia Ines_de_Alemania Museo_Archeologico_Nazionale_dell'Umbria Giorgy_Ligeti Río_Mae Gaceta_cultural Rio_Fluviá Rodrigo_Tello Retrato_de_Elizabeth_Farren,_posterior_condesa_de_Derby Trichouropodella_magna Rivière_des_Prairies–Pointe_aux-Trembles García_Blanco Función_cerrada Roldán_(desambiguación) Rokushakubo Ráspanu Municipio_de_Priekuļi Río_Santiago_(Amazonas) Galas Municipio_de_Wayne_(condado_de_Randolph,_Indiana) UD_Oliveirense Gabor_Maté Garcia_Mercadal Impostores Ridgeley_(Virginia_Occidental) Rubén_Limardo_Gascón Rock_FM Museo_Arqueológico_Provincial_de_Málaga VIII_Region_del_Bio-Bio Rosay-sur-Lieure VII_Edicion_de_los_Premios_de_la_Union_de_Actores Gioberti Río_Samoilova_Balka UCO Tulexis_bicolor Run_rig Municipio_de_Cherry_Grove_(condado_de_Goodhue,_Minnesota) Uraria Richard_Monckton_Milnes_(Lord_Houghton) Municipio_de_St._James Geronimo_Wilfredo_Pedraza_Sierra Trovo_(desambiguacion) Uttara_Kanda Revuelta_campesina

html map