Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ermita_de_la_Virgen_de_la_Calzada Eurocopter_EC_665_Tigre Euphorbia_analavelonensis Festuca_caespitosa Estación_de_Delicias Epinephelus_howlandi Estación_de_Vila_Meã El_Sueño_del_infierno Emanuel_Sebastian_Loeschbor Fenomenologia_de_Múnich Ferrocarril_de_Cúcuta Francisco_Girón_Fernandez El_elefante_y_los_ciegos Euskaltel_-_Euskadi El_candidato_(Lost) FC_Bayern_Múnich_(femenino) Estación_de_Nuits-Saint-Georges Fleuron_de_Bruges Estación_de_Praia_do_Ribatejo Eugenia_bartlettiana El_precio_del_silencio Estadio_Manuel_Ferreira Estacion_Iyoizushi El_patriota_de_guayaquil Ficus_faydeni Fenómeno_phi Francisco_Rakóczi_I Estación_Hospital_(Chile) El_lápiz_del_carpintero Estadio_Monumental_Virgen_de_Chapi Fabrica_Phillips Estacionalidad Elecciones_al_Ayuntamiento_de_Madrid_de_2011 Epipactis_tremolsii_subsp._latina Epidendrum_compressum Expose_(Lost) Euryderi Festuca_articulata Feche-l'Eglise Fiesta_de_la_Vendimia_(Chile) Eureka_Springs Estrella_(figura_geometrica) Fernando_de_Casas_Novoa Fantast._Clan Elladora_Black Foodie Eslavo-macedonio Fairview_(Oregón) Fernandez_de_Moratin Fortín_del_Salto Epiterios Forte_dei_marmi Estacion_de_Les_Arenes Feldberg_(Selva_Negra) El_Empalme_(canton)

html map