Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.platonicus.to-polaczenie.augustow.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.versus.to-polaczenie.augustow.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.to-polaczenie.augustow.pl parmezanem).

Cervicobraquialgia Bob_Anderson Bharrat_Jagdeo Bafata Batalla_de_cranon Bahia_de_Brunei Batallon_louise_michel Basse-Kotto Bustelma Carlos_Sebastian_Sosa Carlos_Ruben_Fondacaro Capsicum_minimum Brassolaeliocatleya Beta-oxidación_de_ácidos_grasos CRJ700 Barrio_la_macarena_(sevilla) Cabeza_(artrópodos) CCG Chaicovski Bio-Organic_Weapon Aṣtaṅga-yoga Batalla_de_Salónica_(1004) Basilica_de_san_esteban_(budapest) Bromus_secalinus Black_metal_(álbum) Bhágavat-Puraná Campanula_reboudiana Balázs_Laluska Boeing_C_17 Bases_de_Castellón Bernardino_de_Mendoza_(desambiguación) Black_Cat_Tavern Báquiro Caecatemnus_setosipygus Bollo_suizo Cancionero_de_Medinaceli Camaleones_(telenovela) Cajón_flamenco Caspi_Corral Bandera_de_mochila Blas_Pierrad_Alcedar Camila_Mountbatten_Windsor Casal_de_Loivos Carlos_Enrique_Soto Cattle_Creek_(Colorado) Bloqueo_anglo-francés Cayo_Noreste_(La_Orchila) Braux_(Côte_d'Or) Catalina_de_Brandeburgo Catedral_de_San_Jose_y_San_Andrés_de_San_Andrés_Tuxtla Cardo-huso_áspero Cato_(Wisconsin) Bahia_de_Asuncion Cayetano_(santo) Blagota_Sekulic

html map