Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Brian_Baker Binnendeutsch Central_termica_El_Palmar Benidorm_(Alicante) Biophida_atrosuturalis Basilica_de_Santa_Maria_la_Mayor_(Roma) Bagrat_VII Benicadell Burgh_St_Margaret Béisbol_Invernal_Dominicano_2011-2012 Botryphile Billy_Gardell Celtic_Legacy Caicos_del_Norte Centro_Cultural_del_Bosque_(México_D._F.) Bituberochernes_jonensis Bard-lès-epoisses Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1952 Calamagrostis_forsteri Callejón_Cucuta Caultonia Calle_Duddell Catedral_de_San_Esteban_(Viena) Beijing_Huaqi Carlos_Oyarzún Bas_maliepaard Campeonato_Descentralizado_1979 Banco_Central_de_los_Estados_de_Africa_Occidental Carmen_Montón_Giménez CME Belmont-Luthézieu Begaar Castelló_de_Rugat Batalla_de_Amiraya Bréban Basílica_de_San_Pedro_(Kef) Billete_de_diez_dolares_estadounidenses C-336 Bothrocara_molle Carretera_de_Cabanillas Año_266_adC Cartismo Barbus_bifrenatus Central_Cordoba Boeing_767 Baells_(Huesca) Benthamia_lycopsoides Bulbostylis Cancer_(desambiguacion) Casa_de_la_Virreina Balian_de_Ibelin,_Senescal_de_Chipre Calamagrostis_×_neumaniana Bote_(poquer) Centro_de_bachillerato_tecnológico_industrial_y_de_servicios Carn_dûm

html map