Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Asgardiano Asterix_et_Obélix_contre_César Guillermo_VII_de_Hesse-Kassel Antonio_López_Ruiz Ay_(Marne) I_Believe_(cancion_de_Ayaka) Arco_del_Cubo Mitsumete_Knight Mordellistena_schwarzi Aquilegia_praecox Angelología Mr_Yamamoto Antonio_Campos_di_Girólamo Ankotarinja Arroyo_Jimenez Herb_Trimpe Avant_lès_marcilly Hypochaeris_oligocephala Anatoli_Troshenkov Atelomycterus_macleayi Municipalidad_de_Burtnieku Ano_1674 Hipermanieristas Grynocharis_pubescens IBVM Artie_Ziff_vino_a_cenar Athamanta_libanotis_var._pyrenaica Asahi-ku_(Osaka) Arroyo_Barú Hawái Artinskiano Huang_Hong_Sheng Mision_de_San_Juan_Bautista_Malibat_o_Ligüi Asterix_el_galo_cómo_obelix_se_cayó_en_la_marmita_del_druida_cuando_era_pequeno Ministerio_de_Relaciones_Exteriores,_Culto_y_Colonizacion_de_Chile Arturo_Fernandez_Vial HD_134987_b Andre_Doorson Antonio_Pérez_de_la_Mata Guerra_Gótica_(Italia) Moïse_Katumbi_Chapwe Moutier Gruta_de_cristal Anthoscopus Andrés_Velasco_Brañes Arteria_spinalis_anterior Asean Himno_Istmeño Mundo_Novo HD_87883 Mormodes_buccinator Mundo_Feliz Apricot_Portable Hermandad_de_"Santa_Marta"_(Sevilla) Grupo_del_Monte_Rosa

html map