Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

I_Love_New_York_(serie_de_television) Asterix_el_Galo:_Astérix_en_Hispania Mogreb Ano_1638 Mirko_Celestino Andre_Even Grupo_Unide Angel_Reyes_Navarro Hampshire_(oveja) Avión_roquero Idioma_canares Apicum-Açu Azay-le-Brulé Aramunt Anfiteatro_romano Apollo-Soyuz_Test_Project Grupo_II Guerra_de_reforma Avenida_Colon_(Managua) Hechos_de_Pablo Archaeas_metanógenas Antena_de_televisión Héctor_Almandoz Modulación_(música) Mjötviður_til_Fóta Aras_Özbiliz Hermandades Anatemnus_orlites Antonia_Gilabert_Vargas Mita_de_Potosí Hydrangea_rehderiana Molino_de_Cafe Arafoe Hierba_baquera Húmedo Anaxarcha_acuta Arrondissement_de_Redon IPL Mitchell_F_Hepburn Attera_orbis_terrarum_pt.2 Henri_Fevrier Historia_de_la_Unión_Civica_Radical:_1903_1916 Hormigon_impreso Muerte_y_resurrección_de_Facundo Milton_Buckner Atletico_español Apeadero_Kilómetro_55 Ministerio_de_Agricultura,_Pesca_y_Alimentación_(España,_2004-2008) Autodidacto Husseren_Wesserling Movimiento_Reformador_(Belgica) Héctor_Castellón Minami-ke_Okawari Humiria_sect._Humirium Hilton_Hotels

html map