Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antoni_Costa_Costa Monolena Mugnano_di_Napoli Gubernya_de_Kherson HD_82943_c Guan_Yīn Hedyotideae Axel_Ehnstrom Molinos_de_caz Hannô Hizb_ut_Tahrir Mitología_Egipcia Hets Hexasilabo Antoine-Elisee_Cherbuliez Associacao_naval_1º_maio Héctor_Garcia Haworthia_viscosa_var._parvifolia MrBookmaker-Sports_Tech Municipal_Álvarez_Claro Asdrúbal_Barca Association_antimaconnique_de_France Anger_Management Antequino_agil Hermandad_de_"Santa_Cruz"_(Sevilla) Astral_weeks Multiprocesador Aqui_no_paga_nadie Góvardhana Historia_de_Samoa_Americana Antonio_Rodríguez Archivo_Histórico_Municipal_de_Valencia Heilbronn Antonio_Enríquez_Savignac Arlanza_(vino) Hippomane_biglandulosa Anuar_el_Sadat Aurelie_Dupont Guillaume_Francois_Antoine,_Marques_de_l'Hopital Andoni_Goikoetxea_Olaskoaga Mohandās_Karamchand_Gandhi Hoz_y_Costean Homenaje_a_las_victimas_del_paramilitarismo_la_parapolitica_y_los_crimenes_de_Estado HD_35296 Antonio_Larreta Autovía_Comodoro_Rivadavia_-_Caleta_Olivia Avant_les-Marcilly Modelo_de_las_7_S_de_McKinsey Montecchio_Maggiore Autoblog Modelo_de_Voigt Ares_(software) Ano_488 Hugo_II_de_Ampurias HMS_Devastation

html map