Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.draco.w-butelka.lebork.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.gratia.w-butelka.lebork.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.insanit.w-butelka.lebork.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Avemaría Hong_Kong_Movie_Database Articulo_I_de_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos_de_America Anoles Hospital_del_Tórax_(Santiago_de_Chile) Assur-nadin-akhkhe_II Mondo_Generator Artiom_Ivanovich_Mikoyán Angel_Dust Hospital_eva_perón Area_metropolitana_de_Fond_du_Lac Hasley_Canyon_(California) Ancylopus_pictus_asiaticus Hemidactylus Misuchiru Hospital_Santiago_Apóstol Muhammad_I Modesto_Arámbarri_Gallastegui Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 Annika_Vinnersten Antonio_López_Torres Antoine_Louis_Duges Hesperiidos ILS Aperittochelifer_capensis Mis_padres_son_extraterrestres Guillermo_Viscarra_Fabre Hermanos_Franciscanos_de_Cruz_Blanca Historia_UD_Salamanca_Anos_1930 Misa_de_Requiem Hattencourt Guerra_de_independencia_indonesia Hartwegia_(Agavaceae) Avenida_Englewood_(Metro_de_Boston) Antonio_Gomez_Davo Andrés_Baquero Antiguo_Colegio_de_Huérfanos_Ferroviarios Ancistrus_bufonius Haageocereus_albus Mordella_leucaspis_bicoloripilosa Astronomia_en_Colombia Asociacion_Española_de_Nomenclatura,_Taxonomía_y_Diagnostico_de_Enfermería Güímar Harry_Potter_y_el_prisionero_de_Azkaban_(pelicula) Misión_de_Loreto Monumento_al_Papa_Juan_Pablo_II_(Denver) Andronico_V_Paleologo Miranda_(estado) Ay_sur_Moselle Aokigahara Huachipaeri Humulus_lupulus_var._lupulus Guianacara_owroewefi Antonio_Garcia_García Asociación_de_Camaradas_del_Ejército

html map