Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dimension_Latina_76 Allium_ascalonicum_var_condensum Alicia_Koplowitz Alphonse_Marie_Ratisbonne Distrito_de_La_Peca Distrito_de_Kaliro Daimio Dipipanona Diócesis_de_Saint_Cloud Dragon_Ball_Z_El_Legado_de_Goku_II Dormicion_de_la_Virgen Cypress_Hills_(linea_Jamaica) Diastole_tenuistriata Ana_Garcia_Obregon Alejandro_Sánchez Copa_de_Congo_de_Futbol Dieulivol Down_(cancion_de_Blink_182) Días_de_Julio Distribucion_geográfica Echarri_Aranaz Cumbias Dryopteris_lobata Crisis_constitucional_de_1992 Echinochimarea Amador_Rodríguez_Lozano Donald_Edward_Cuber Cultura_de_Guam Dommartin_le-Coq Cristobal_Halffter_Jimenez_Encinas Cordyceps Dedalo_(portahidroaviones) Cumbres_de_San_Bartolome_(Huelva) Crataegus_laciniata Diablo_blanco Ana_de_Cleveris Alka Amatlan_de_Canas Dubnio Dresserus Alex_Corretja Distrito_de_Chalhuanca Cristidiscoidea Diego_Orellana E.M.E.A. Cristobal_Orellana Dualismo_(desambiguación) Desmond_Faaiuaso Copa_Melanesia_2000 Doctor_Giral Cultura_andaluza Amphisternus_malaccanus Cordes_sur-Ciel_(canton,_Francia) Coxequesoma Dactylispa_opaca

html map