Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ofensiva_Hasta_El_Tope Oberan Omolabus_sedatus Orgia_de_Gatos Pokemon_Corazón_Dorado_y_Álma_Plateada Participación_(filosofía) Paleolitico_Inferior_Clásico PGC_652 Petar_Preradovic P_S_I_Love_You_(cancion) Passiflora_cremasthanta Museo_del_Agua Ovidia_Amanda_Paramidani_Padín Parque_Nacional_Isla_Moreton Ordoñez_Cordoba) Pervomaiski_(Yeisk,_Krasnodar) Polonesa_Op._53_Heroica Pedro_Hernández_Mateo Organización_territorial_de_Bahréin Not_Your_Kind_Of_People_(album) Pedro_Zaraza Penicilina_G_procaina Olean Nudo_as_de_guía Ouzouer_sur_Trezee Pavol. NIPO809 Museo_Rodin_de_París Orceína Nóvhorod_Siverski P_P._C. Pedra_de_Inga Parajas Pichana_de_campo National_Museum_of_Natural_History Palacio_de_Gobierno_del_Peru Ottone_in_villa Partido_Liberal_(Quebec) Pontificia_Universidad_Catolica_Argentina_Santa_María_de_los_Buenos_Aires North_Forest_ISD Nathaniel_Bowman Partido_Socialdemócrata_de_Austria Nouelia Para_amar_y_servir Norte_de_China_(cratón) Partido_Restauración_Nacional Oligosoma Nikita_Ramsey Olvido Pensamiento_unico Orsonwelles N.Friesen P_V_Heath Peramium Odoacro

html map