Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_2010 Capuchino_de_collar Canuto_IV_de_Dinamarca Berinda Ceroctis_tutshiana Batalla_de_Orleáns_(463) Bhaktisiddhanta_Prabhupada Base_aérea_de_Getafe Cassia_triflora Candido_Melchor_Maria_Trigueros_de_Lara_y_Luján Bienaventurada_Virgen_María Campanula_pusilla_subsp_tenella Bean_(película) Brian_Mikkelsen Catasetum_scurra Carlos_Pizarro_Leon_Gómez Calle_Canal_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) Cable_Mágico_Deportes Borja_Larragan Bikkia_hombroniana Beisbol_en_los_Juegos_Olimpicos Baronía_de_Alacuás Burgos Bo_(katakana) Chambezon Baby_stop_crying Büyükşehir_Belediye_Ankaraspor Babe,_el_cerdito_en_la_ciudad Centro_de_Investigaciones_Científicas_y_Tecnicas_de_las_Fuerzas_Armadas Bessemer_Trust Batelco Calamagrostis_souliei Azárrulla Caída_del_UH_60_Black_Hawk_en_1994 Cascada_del_Ézaro Cerro_Pico_Alto Balm_bei_Messen Barbus_macrolepis Barbara_Paciorek_Kowalowka Cañón_naval_QF_de_12_libras Carpintero_frentidorado Boveda_de_Toro CECyT_No._4 Chara_(género) Castillo_Pitamiglio_(Las_Flores) Bordo_(México) Carlos_Napoleón_Bonaparte Breath_of_Life Centres Batalla_de_Carabobo_(1814) Carbonia-Iglesias Basilio_lami_dozo Betula_viridis Beiju Búnker_político

html map