Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Batallas_hasta_el_siglo_VI_a_C Barthelemy-François_Chardigny Barrios_de_la_vega Carl_Woese Catedral_de_San_Marcos_de_Venecia Añu Cecabank Carlos_Salvador_Bilardo Bollo_de_azafrán Carlo Banda_sonora_d'un_temps,_d'un_país_(album) Capnoides_intermedia Betty_Bennett Bauhinia_alba Cardeñosa_de_Volpejera_(Palencia) Buchenwald Bussy-lès-Daours Calefaccion_centralizada Carlos_Casares_(escritor) Blagon Bayárcal_(Almería) Batalla_de_Túnez Bacalailla Chandigarh Carlos_Godo_Valls Charbonnieres-les-Varennes Barnafoss Castillo_de_los_bichos Baqueira Casa_de_la_calle_Aceña_de_Juan_Ramon_Jiménez Año_1280 Bibliografia_de_Hilaire_Belloc Cerbera_ovata Bartolomé_jiménez_patón Bagnères-de-bigorre Casimiro_i_el_restaurador Basílica_de_Santa_Pudenciana Cerasiocarpum Cambio_Democrático C_A_Rosetti Cantón_de_Parthenay Canonear Berenguela_de_leon Chamaerops_depressa Catosperma Chantal_Quesnelle Brotherhood_of_Evil_Mutants Bombardera_Constitución Calarcá_(Quindío) Beazley Capgrossos_de_Mataro Carlos_Inca Bordeaux_en_Gâtinais Cargada_gráfica Carlos_Coloma_Nicolás

html map