Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Rheocles Gerald_McRaney Ruta_Provincial_12_(Cordoba) Robinson_Chirinos Ghiyath_al_Din_Jamshid_Mas'ud_al_Kashi Fresnadillo Triguera GlusterFS Gland Municipio_de_Cote_Sans_Dessein_(condado_de_Callaway,_Misuri) Rene_Arturo_Despouey Ignatz_Lichtenstein Robert_Joseph_Greene Fútbol-Tenis Funastrum_cumanense Tébar_(Águilas) Funcion_periódica Gerardo_Moreno Il_Bergamasco Murexechinus Río_Surinam Rhamnus_cathartica Una_chica_de_Jersey Murray_Hill_Historic_District Gargarismo Imperio_universal Riña_en_un_café Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Encarnacion Municipio_de_Wayland_(condado_de_Chariton,_Misuri) Freiburg_(región) Ignacio_Uriarte Río_Hasbani Renate_Rössing Gliese_777_c Rio_Bzyb Girolamo_da_Sommaia Reynaldo_Arenas_Horna Union_pour_la_démocratie_française UCL Ilhuícatl-Omeyocan Robert_Szczepański Ulker_Bisküvi_Sanayi_A_Ş Frontera_de_Rio_Pico USS_South_Dakota_(BB-57) Municipio_de_Cream_Ridge_(condado_de_Livingston,_Misuri) Rott George_Ivan_Morrison Turczaninow Gabriel_Aresti_Segurola U_S._Route_83 Robert_Trumpler Fundación_Carlos_Somigliana Uruacu Félix_Parent Universidad_Leland_Stanford_Junior

html map